Τα τρία βασικότερα είδη ενυδατικών συστατικών

Το δέρμα μας έχει ένα προστατευτικό φράγμα λιπιδίων που αποτελείται από φυσικά έλαια. Αυτό το φράγμα δεν υπάρχει μόνο για να διατηρήσει το νερό στο δέρμα μας, αλλά και για να εμποδίσει και την επιρροή των περιβαλλοντικών τοξινών. Όταν το δέρμα μας αφυδατώνεται, αυτό το προστατευτικό φράγμα αρχίζει να σπάει και αδυνατεί να κάνει τη δουλειά του, γεγονός που δημιουργεί ξηρό, ερεθισμένο δέρμα με πιο εμφανή χαλάρωση και ρυτίδες.

Τα ενυδατικά προϊόντα που έρχονται να ενισχύσουν τον επιδερμικό μας φραγμό περιέχουν συστατικά τριών βασικών κατηγοριών: τα υγροσκοπικά, τα μαλακτικά και τα αποφρακτικά συστατικά.

Τα υγροσκοπικά συστατικά δεσμεύουν το νερό στο δέρμα, ενώ τα μαλακτικά ή αποφρακτικά συστατικά δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα που κλειδώνει την ενυδάτωση και αποτρέπει την απώλεια νερού από το δέρμα μας στο περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, τα υγροσκοπικά συστατικά συνδέονται με τα μόρια του νερού από διάφορες πηγές του περιβάλλοντος μας τα οποία συγκρατούν στην επιφάνεια του δέρματος, κάνοντας το να δείχνει σφριγηλό και ενυδατωμένο. Οι υγροσκοπικές αυτές ουσίες κάνουν εξαιρετική δουλειά, ειδικά σε περιβάλλον με υγρασία, όπου μπορούν εύκολα να μαγνητίσουν την υγρασία από την ατμόσφαιρα στο δέρμα σας. Αντίστοιχα, θα πρέπει να αποφύγετε αυτές τις ουσίες εάν ζείτε σε ξηρό περιβάλλον ή κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει χαμηλή υγρασία, καθώς αν δε βρουν υγρασία για να απορροφήσουν από το περιβάλλον, θα απορροφήσουν υγρασία από τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος σας, προκαλώντας έτσι περισσότερη αφυδάτωση. Γι αυτό τον λόγο είναι σημαντικό για αποτελεσματική ενυδάτωση, ακόμη και τον χειμώνα, να συνδυάζονται στην κρέμα που φοράτε με συστατικά από τα άλλα δύο είδη ενυδατικών συστατικών. Τα πιο γνωστά υγροσκοπικά συστατικά είναι το υαλουρονικό οξύ, η γλυκερίνη, η πανθενόλη, το εκχύλισμα αλόης, η ουρία, τα σάκχαρα, τα αμινοξέα, τα άλφα-υδροξυοξέα κ.α.

Τα μαλακτικά είναι ενυδατικά συστατικά που μαλακώνουν το δέρμα βοηθώντας το να διατηρείται ελαστικό και μειώνουν τυχόν φλεγμονές, έτσι ώστε να αισθάνεστε το δέρμα σας πιο άνετο χωρίς φαγούρα ή όποια άλλη περίεργη αίσθηση. Στα πιο γνωστά μαλακτικά συστατικά ανήκουν τα βούτυρα (butters), τα έλαια, οι εστέρες, τα λιπίδια και τα λιπαρά οξέα. Όλα αυτά τα συστατικά πέρα από τη φιλμογενή τους ιδιότητα βοηθούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του επιδερμικού φραγμού αλλά και στην πρόληψη της αφυδάτωσης και της ξηροδερμίας.

Τα αποφρακτικά είναι ενυδατικά συστατικά που δημιουργούν ένα φυσικό φράγμα στην επιδερμίδα μας για να αποτρέψουν από τη μία, την διαδερμική απώλεια νερού και από την άλλη να σφραγίσουν την ενυδάτωση του. Τα πιο γνωστά αποφρακτικά συστατικά είναι η βαζελίνη, τα ορυκτά λάδια (mineral oils), η σιλικόνη, τα κεριά, το jojoba και argan oil και η λανολίνη.

Ποια συστατικά είναι ιδανικά για μένα;

Η ενυδάτωση της επιδερμίδας σας εξαρτάται άμεσα από τις επιλογές σας. Μην ξεχνάτε να προσαρμόζετε πάντα τα προϊόντα ενυδάτωσης σας σύμφωνα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας. Μια σωστή ισορροπία των ενυδατικών συστατικών για το δέρμα σας θα προσφέρει αποτελεσματική και άμεση ενυδάτωση όλο τον χρόνο. Όταν αγοράζετε ένα ενυδατικό προϊόν, συνήθως περιέχει και τους τρεις αυτούς τύπους ενυδατικών παραγόντων. Οι ελαφριές ενυδατικές κρέμες περιλαμβάνουν κυρίως υγροσκοπικά συστατικά με μικρή ποσότητα μαλακτικών και αποφρακτικά, ενώ μια πλούσια κρέμα νυκτός περιέχει περισσότερα αποφρακτικά για να σφραγίσει την ενυδάτωση στο δέρμα σας.

Λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα

Ακόμη και το λιπαρό δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση! Αναζητήστε μια ενυδατική κρέμα με πολλά υγροσκοπικά και λίγα μαλακτικά και αποφρακτικά συστατικά  για να αποφύγετε μια βαριά, λιπαρή αίσθηση. Τα υγραντικά είναι ιδανικά για άτομα με λιπαρό δέρμα ή επιρρεπή σε ακμή, καθώς δεν αφήνουν κανένα είδος φιλμ στο δέρμα και ως εκ τούτου δε διατρέχουν τον κίνδυνο απόφραξης των πόρων. Τα υγροσκοπικά προϊόντα ενυδάτωσης είναι επίσης εξαιρετικά για άτομα που θέλουν να διορθώσουν το χαλαρό δέρμα ή τις λεπτές γραμμές. Ιδιαίτερα για εσάς που είστε επιρρεπείς σε ακμή, χρειάζεστε ακόμα καλύτερη ισορροπία υγροσκοπικών, μαλακτικών και αποφρακτικών συστατικών, αλλά αναζητήστε αυτά που είναι μη-φαγεσωρογόνα.

Κανονικό/Μεικτό δέρμα

Είναι βασική προϋπόθεση και για εσάς μια ισορροπία υγραντικών, μαλακτικών και αποφρακτικών συστατικών και μπορείτε να την προσαρμόσετε ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος σας. Αν για παράδειγμα κάποια στιγμή βρεθείτε σε μέρος με υψηλή θερμοκρασία λόγω διακοπών επιλέξτε ενυδατικά σκευάσματα με περισσότερα αποφρακτικά συστατικά. Αντίθετα, αν βρίσκεστε σε μέρος με πολύ υγρασία και αισθάνεστε το δέρμα σας πιο λιπαρό απ ότι συνήθως επιλέξτε ενυδατικά προϊόντα πιο λεπτόρρευστα που περιέχουν περισσότερους υγροσκοπικούς και μαλακτικούς παράγοντες και λιγότερα φιλμογενή συστατικά.

Ξηρό δέρμα

Για εσάς είναι απαραίτητο η καθημερινή σας ρουτίνα ενυδάτωσης να περιέχει απαραίτητα και τα τρία είδη ενυδατικών συστατικών.  Ιδανικότερα όμως επιλέξτε πιο πλούσιες συνθέσεις οι οποίες περιέχουν περισσότερα αποφρακτικά συστατικά. Οι ενυδατικές κρέμες που βασίζονται κυρίως στα αποφρακτικά συστατικά σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμες κατά τους ξηρούς χειμερινούς μήνες. Αυτό γιατί ο ξηρός αέρας αυξάνει το ποσοστό της διαδερμικής απώλειας νερού προκαλώντας επιπλέον αφυδάτωση. Το φυσικό φιλμ που δημιουργούν τα αποφρακτικά συστατικά εμποδίζει την απώλεια νερού και βοηθά την ενίσχυση της λειτουργίας του επιδερμικού φραγμού.

Μην ξεχνάτε ότι οι ενυδατικοί ή οι υγραντικοί παράγοντες είναι ιδανικοί για να τους εφαρμόζετε κάτω από πιο μαλακτικά προϊόντα, καθώς παρέχουν στο δέρμα την απαραίτητη υγρασία. Στη συνέχεια να τα σφραγίζετε όλα με μια μαλακτική ενυδατική κρέμα και τέλος με ένα αποφρακτικό εάν το δέρμα σας είναι ξηρό ή πραγματικά πολύ αφυδατωμένο. Να θυμάστε πάντα: Το μυστικό για μια ενυδατωμένη επιδερμίδα όλο τον χρόνο είναι η σωστή επιλογή ενυδατικών προϊόντων που προσαρμόζουμε κάθε φορά σύμφωνα με την ανάγκη της επιδερμίδας μας!

SHOP THE POST