Τι είναι το Gua sha?

Το Gua sha είναι μια φυσική, εναλλακτική θεραπεία που περιλαμβάνει τη μάλαξη του δέρματος σας με ένα εργαλείο μασάζ για να βελτιώσετε την αιματική και λεμφική κυκλοφορία του. Στο Gua sha, ο επαγγελματίας μαλάσσει το δέρμα σας με το ειδικό εργαλείο κάνοντας μικρές και μεγάλες κινήσεις για να διεγείρει τη μικροκυκλοφορία της επιδερμίδας. Το ειδικό εργαλείο για μασάζ Gua έχει λείες άκρες και πριν την χρήση του εφαρμόζεται ένα λάδι μασάζ στο δέρμα σας και στη συνέχεια εκτελεί επαναλαμβανόμενες ανοδικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και από μέσα προς τα έξω.  Ο τεχνικός σας μπορεί να ασκήσει ήπια πίεση και να αυξήσει σταδιακά την ένταση για να καθορίσει πόση δύναμη μπορείτε να χειριστείτε. Η τεχνική δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τη στάσιμη ενέργεια (το τσι) που οι επαγγελματίες πιστεύουν ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη φλεγμονή που εμφανίζεται τοπικά.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το τσι είναι ενέργεια που ρέει μέσα από το σώμα μας. Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι το τσι ενός ατόμου πρέπει να έχει απόλυτη ισορροπία και να ρέει ελεύθερα για να εξασφαλίσει την υγεία και την ευημερία του. Πιστεύεται επίσης, ότι το τσι μπορεί εύκολα να μπλοκαριστεί, προκαλώντας στο άτομο φλεγμονές, πόνο ή ένταση στους μυς και τις αρθρώσεις. Η παραδοσιακή ιατρική της Ανατολικής Ασίας θεωρεί επίσης τη στασιμότητα της αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας ως βασική αιτία χρόνιου πόνου και ασθενειών. Η μάλαξη της επιφάνειας του δέρματος με τα ειδικά εργαλεία θεωρείται ότι βοηθά στη διάσπαση αυτής της ενέργειας, στη μείωση της φλεγμονής αλλά και στην επίσπευση της επούλωσης.

Το Gua sha μπορεί να εφαρμοστεί εκτός από το πρόσωπο, σε πλάτη, τους γλουτούς, λαιμό, χέρια αλλά και στα κάτω άκρα.

Τι μου προσφέρει;

Εφαρμόζοντας Gua sha στο πρόσωπο σας ενεργοποιείται άμεσα η αιματική και λεμφική ροή. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη θρέψη και οξυγόνωση των κυττάρων του δέρματος σας. Το δέρμα αποκτά σιγά σιγά επιπλέον ελαστικότητα και σφριγηλότητα καθώς τα ειδικά εργαλεία διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Σαν αποτέλεσμα μειώνεται το βάθος των ρυτίδων ενώ οι πολύ  επιφανειακές σχεδόν εξαφανίζονται. Η βελτίωση της λεμφικής ροής βοηθά στην αποτοξίνωση της επιδερμίδας η οποία αποκτά ένα πιο υγιές χρώμα και λάμψη από την επόμενη μέρα κιόλας. Ταυτόχρονα, η απομάκρυνση των τοξινών της επιδερμίδας βελτιώνει την όψη των μαύρων κύκλων και μειώνει τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Το δέρμα σας γίνεται πιο ανθεκτικό και καταπολεμά πιο αποτελεσματικά σημάδια ακμής, ερυθήματα, ουλές και ανοιχτούς πόρους. Επιπλέον, βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, στην υποχώρηση της ημικρανίας ακόμη και σε περιορισμό τυχόν ανεπιθύμητων τικ του προσώπου σας!

Είναι ασφαλές;

Το Gua sha είναι ασφαλές. Δεν είναι επώδυνο, αλλά κατά τη διαδικασία το δέρμα σας μπορεί να εμφανίσει μια ερυθρότητα και μικρές ευρυαγγείες. Υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και μικρές μελανιές οι οποίες συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες, αλλά αυτό αφορά κυρίως τα μέρη του σώματος. Λόγω της τριβής επίσης σε κάποια δέρματα μπορεί να προκύψουν μικρές αμυχές από τις οποίες είναι πιθανό να προκληθεί μια μικρή αιμορραγία γι αυτό είναι και πάρα πολύ σημαντική η τήρηση των κανόνων υγιεινής από τον επαγγελματία.  Φυσικά, είναι και ένας πολύ σοβαρός λόγος ώστε να αποφύγουν τη θεραπεία αυτή τα άτομα που παίρνουν διαλυτικά αίματος ή έχουν διαταραχές της πήξης του. Αποφύγετε αυτήν την τεχνική εάν είχατε χειρουργική επέμβαση τις τελευταίες έξι εβδομάδες ή αν έχετε γενικότερα ένα πολύ ευαίσθητο δέρμα με εμφανείς ευρυαγγείες τοπικά.

Πώς εφαρμόζεται;

Αφού θα εφαρμοστεί λάδι στην περιοχή που μας ενδιαφέρει, ξεκινάμε με μία ήπια χαλαρωτική μάλαξη με τα χέρια. Η συνεδρία θα συνεχιστεί με ένα εργαλείο χειρός με στρογγυλεμένες άκρες χρησιμοποιείται κατά την εφαρμογή Gua sha.

Ακόμη και ένα κουτάλι ή νόμισμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να «ξυθεί» η επιφάνεια της επιδερμίδας σας, αλλά οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν ένα μικρό εργαλείο χειρός με αρκετά στρογγυλεμένες άκρες.

Τα εργαλεία Gua sha συχνά επιλέγονται με λίγο περισσότερο βάρος ώστε να βοηθήσουν τον επαγγελματία που το εφαρμόζει, να ασκήσει περισσότερη πίεση. Είναι κατασκευασμένα από υλικά για τα οποία η παραδοσιακή ιατρική της Ανατολικής Ασίας θεωρεί ότι έχουν ενέργεια που χρησιμοποιώντας τα, θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει τη θεραπεία. Κάποια από αυτά τα υλικά είναι: Ban, νεφρίτης και ροζ χαλαζίας. Εργαλεία από ανοξείδωτο χάλυβα χρησιμοποιούνται κυρίως σε ινστιτούτα αισθητικής λόγω της ανθεκτικότητας του στις απολυμάνσεις αλλά και τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.

Μπορώ να το κάνω μόνη μου;

Μπορείτε αλλά δεν θα σας το προτείναμε. Μπορεί η τεχνική Gua sha να σας φαίνεται απλή αλλά θα πρέπει για την ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της να εκτελείται μόνο από εξουσιοδοτημένο θεραπευτή ή επαγγελματία κινεζικής ιατρικής. Η επιλογή ενός πιστοποιημένου επαγγελματία βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και μειώνει τον κίνδυνο πόνου ή σοβαρών επιπλοκών από εφαρμογή υπερβολικής δύναμης στο δέρμα.  

Στο διαδίκτυο υπάρχουν οδηγίες για μασάζ προσώπου gua sha, για να το κάνετε μόνη σας στον εαυτό σας αλλά είναι αδύνατον κάποιος να την κάνει αποτελεσματικά στο  δικό του πρόσωπο. Για να δεχθείτε τη μέγιστη φροντίδα κατά τη διαδικασία θα πρέπει το πρόσωπο σας να είναι απόλυτα χαλαρωμένο, άρα και εσείς η ίδια! Ο επαγγελματίας που σας εφαρμόζει το Gua sha πρέπει να είναι πολύ συγκεντρωμένος για να εκτελεί με μεγάλη προσοχή αυτή τη θεραπευτική διαδικασία.  Απαιτούνται κινήσεις με συγκεκριμένη φορά και ρυθμό και πρέπει να ασκείται πολύ συγκεκριμένη πίεση σε συγκεκριμένα σημεία και έτσι φυσικά δεν μπορεί να είναι χαλαρός.

 

SHOP THE POST