Τι ακριβώς είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ (hyaluronic acid) είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας και αποτελεί κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού που παράγεται φυσιολογικά στους συνδετικούς ιστούς, στις αρθρώσεις και στο δέρμα του ανθρώπου αλλά και των ζώων.  Τα υδρόφιλα μόρια του έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν 1.000 φορές το βάρος τους σε νερό, με αποτέλεσμα να ρυθμίζονται τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος μας,  συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της ελαστικότητας του ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται ο προστατευτικός φραγμός της επιδερμίδας. Κάθε μόριο του υαλουρονικού οξέος διαστέλλεται δίνοντας όγκο στα κύτταρα της επιδερμίδας δείχνοντας την πιο λαμπερή, απαλή και σφριγηλή αφού με αυτόν τον τρόπο γεμίζουν οι λεπτές γραμμές του προσώπου. 

Πέρα από τις ενυδατικές του ιδιότητες, το υαλουρονικό οξύ δρα και ως αντιοξειδωτικό προστατεύοντας το κολλαγόνο από το οξειδωτικό στρες και έχει επουλωτική δράση ενισχύοντας τη φυσική ικανότητα του δέρματος μας να επανορθώνει τις κυτταρικές φθορές τους.

Όσο μεγαλώνουμε η ικανότητα του οργανισμού μας να παράγει υαλουρονικό οξύ εξασθενεί, ιδιαίτερα μετά τα 25 μας χρόνια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πρόσωπο σταδιακά να χαλαρώνει και να διαγράφονται εντονότερα οι ρυτίδες.

Ποια είναι η καλύτερη μορφή υαλουρονικού οξέος;

Στα καλλυντικά προϊόντα, το μοριακό βάρος ενός συστατικού τους καθορίζει την ευκολία με την οποία αυτό θα διαπεράσει τον δερματικό φραγμό. Όσο μικρότερο είναι το μοριακό βάρος ενός ενυδατικού συστατικού, τόσο βαθύτερα θα εισχωρήσει στο δέρμα μας και άρα τόσο περισσότερη ενυδάτωση θα του προσφέρει.

Το ξέρατε ότι το υαλουρονικό οξύ όμως σε αντίθεση με άλλα συστατικά που έχουν συγκεκριμένο μοριακό βάρος, υπάρχει σε μορφές με διαφορετικά μοριακά βάρη και προσφέρει ενυδάτωση με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά;

 Το υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους, σχηματίζει ένα αόρατο υμένιο στην επιφάνεια της επιδερμίδας εμποδίζοντας έτσι τη διαφυγή της υγρασίας της στο περιβάλλον, ενώ το υαλουρονικό οξύ μεσαίου μοριακού βάρους, έλκει τα μόρια νερού από το περιβάλλον και αφού διαπεράσει τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας, τα αποδεσμεύει στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος μας αποκαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα της ενυδάτωσης του.

Το χαμηλού μοριακού βάρους υαλουρονικό οξύ, όπως το γνωστό σε όλους υαλουρονικό νάτριο (sodium hyaluronate), λόγω της βαθύτερης διείσδυσης του στις στιβάδες της επιδερμίδας, επιταχύνει τον μεταβολισμό των κυττάρων βελτιώνοντας την αιματική κυκλοφορία και διεγείρει την ανάπλαση τους καθώς και τη φυσική παραγωγή υαλουρονικού οξέος, κολλαγόνου και ελαστίνης. Ως μορφή υαλουρονικού οξέος πλεονεκτεί έναντι των άλλων λόγω της πιο σταθερής του μορφής που δεν οξειδώνεται το ίδιο εύκολα και της υψηλότερης διαλυτότητας που έχει στο νερό.

 

Είναι κατάλληλη η χρήση του για μένα;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος. Αν έχετε ξηρό ή πιο ώριμο δέρμα θα επωφεληθείτε ακόμη περισσότερο από τη χρήση υαλουρονικού οξέος. Δεν προκαλεί ερεθισμούς αλλά ούτε επιβαρύνει την ακμή, ροδόχρου ακμή ή αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. Είναι επίσης ασφαλής η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Φυσικά, η ασφάλεια της χρήσης του προϋποθέτει και σωστή χρήση του καθώς σχετική έρευνα έδειξε ότι η υπερβολική χρήση υαλουρονικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα και φλεγμονή. Συνιστάται λοιπόν να αποφεύγεται η χρήση οποιουδήποτε προϊόντος με άνω του 2% περιεκτικότητα διάλυμα υαλουρονικού οξέος για να αποφευχθεί τυχόν ερεθισμός ή  ξηρότητα.

 

Πώς χρησιμοποιώ σωστά ένα προϊόν με υαλουρονικό οξύ;

Εντάξτε στην καθημερινότητα σας κάποιον ορό ή κρέμα προσώπου ή  κρέμα ματιών με υαλουρονικό οξύ, για να επαναφέρετε την υγρασία της επιδερμίδας σας και να βελτιώσετε άμεσα την όψη και την υφή του.

Προτιμήστε για καθημερινή χρήση ιδανικά έναν ορό (serum) διότι λόγω της λεπτόρευστης δομής του μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα στο δέρμα και να έχετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα!

Εφαρμόστε μερικές σταγόνες του  πρωί - βράδυ μετά τον καθαρισμό του δέρματος σας και ενώ το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό και πιέστε στο πρόσωπό σας με τις παλάμες των χεριών σας. Ως υγροσκοπικό συστατικό χρειάζεται υγρασία για να δράσει, οπότε όταν εφαρμόζεται στο δέρμα σας σε ξηρές συνθήκες περιβάλλοντος όπου η υγρασία είναι χαμηλή, θα τραβήξει την υγρασία από οπουδήποτε μπορεί, οπότε ιδιαίτερα μετά τη χρήση ορού με υαλουρονικό οξύ προτείνουμε να εφαρμόσετε μια ενυδατική κρέμα για να «κλειδώσετε» το προϊόν ώστε να εξασφαλίσετε έτσι μέγιστη ενυδάτωση!

Τέλος, μην ανησυχείτε εάν εφαρμόζετε παράλληλα και άλλο δραστικό προϊόν στην καθημερινή σας περιποίηση. Το υαλουρονικό οξύ λειτουργεί καλά με σχεδόν οποιοδήποτε προϊόν φροντίδας του δέρματος, όπως ρετινόλη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β5, άλφα υδροξυοξέα (AHAs) και βήτα υδροξυοξέα (BHAs).

Για άμεση ενυδάτωση λοιπόν, προτείνουμε με κλειστά τα μάτια τα προϊόντα ενυδάτωσης της Beautydrugs που περιέχουν συνδυαστικά όλους τους τύπους μοριακού βάρους υαλουρονικού οξέος για άμεση και βαθιά ενυδάτωση σε όλες τις επιδερμίδες! Cica repair cream, Snail repairing eye cream και φυσικά  Black & Goldy hydrogel patches!

 

SHOP THE POST