Φρένο στη γήρανση του δέρματος

Η βιταμίνη C προστατεύει το δέρμα από το οξειδωτικό στρες, δίνοντας διαδοχικά ηλεκτρόνια για να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες. Η έκθεση της επιδερμίδας μας στο υπεριώδες φως μειώνει τα αποθέματα της βιταμίνης C στο δέρμα και δημιουργεί ελεύθερες ρίζες. Αυτές οι ρίζες έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις που βλάπτουν τα κύτταρα μας. Οι επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών εμφανίζονται ως άμεσες χημικές αλλοιώσεις του κυτταρικού DNA, της κυτταρικής μεμβράνης και των κυτταρικών πρωτεϊνών.  Επιπλέον, το οξειδωτικό στρες επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος μας ενεργοποιώντας επιπλέον τη διάσπαση του κολλαγόνου και τη δημιουργία φλεγμονών. 

Ο συνδυασμός «φωτιά»

Αν και η βιταμίνη C μπορεί να παρέχει αντιοξείδωση από μόνη της, λειτουργεί ακόμη καλύτερα αν συνδυαστεί με τη βιταμίνη Ε, η οποία ενισχύει τη δράση της τέσσερις φορές περισσότερο! Ως υδρόφιλη η βιταμίνη C και ως λιπόφιλη η βιταμίνη Ε προστατεύουν και το υδρόφιλο αλλά και το λιπόφιλο μέρος των κυττάρων μας ταυτόχρονα. Μάλιστα, εργαστηριακές έρευνες έδειξαν πως ένας συνδυασμός με 15% βιταμίνης C με  0,5% φερουλικό οξύ (ισχυρό αντιοξειδωτικό φυτικής προέλευσης) και 1% βιταμίνη E μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C οκτώ φορές! Ένας εκρηκτικός συνδυασμός που μειώνει αποτελεσματικά σημάδια φωτογήρανσης και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος στο μέλλον.

Ο μεγαλύτερος εχθρός της

Η βιταμίνη C διατίθεται στην αγορά μέσω μιας ποικιλίας κρεμών, ορών και τοπικών επιθεμάτων. Από αυτά όμως, μόνο ο ορός περιέχει ενεργή μορφή βιταμίνης C σε σχεδόν άχρωμη μορφή. Ως αντιοξειδωτική βιταμίνη είναι ασταθής και όταν εκτίθεται στο φως οξειδώνεται. Οπότε αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και στο φως κάθε προϊόντος που την περιέχει στα συστατικά του. Αναζητήστε στα προϊόντα σας την πιο σταθερή και αποτελεσματική μορφή βιταμίνης C στη φροντίδα του δέρματος, το ασκορβικό οξύ (γνωστό και ως L-ασκορβικό οξύ).

Προτιμήστε ορούς!

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλα τα προϊόντα με βιταμίνης C αποτελεσματικά. Μερικά από αυτά δεν καταφέρνουν να διεισδύσουν βαθύτερα στο χόριο σε επαρκή ποσότητα, ενώ άλλα δε μετατρέπονται χημικά στη βιολογικά ενεργή μορφή της βιταμίνης C στο δέρμα. Προτιμήστε προϊόντα σε μορφή ορού για καλύτερη διεισδυτικότητα.

Είναι κατάλληλη  για όλους;

Ναι, είναι! Αλλά μην ξεχνάτε πως η αποτελεσματικότητα ενός ορού με βιταμίνη C είναι ανάλογη της συγκέντρωσης της στο προϊόν με μέγιστο το 20%. Αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα όμως προτιμήστε μικρότερη περιεκτικότητα (5%) και αυξήστε τη σταδιακά. Ιδανικά, κάντε ένα τεστ αλλεργίας εφαρμόζοντας λίγο από το προϊόν στο πρόσωπο σας ώστε να ελέγξετε για τυχόν αντιδράσεις. Επιπλέον, προσοχή στα υπόλοιπα συστατικά του προϊόντος καθώς κάποια ενισχύουν ιδιαίτερα τη δράση της βιταμίνης C. Για παράδειγμα, κάποιες φόρμουλες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα περιέχουν και κερατολυτικές ουσίες και μάλιστα σε αρκετή περιεκτικότητα, οπότε δεν είναι κατάλληλες για όλες τις επιδερμίδες.

Πριν ή μετά τον ήλιο;

Γνωρίζοντας πως η υπεριώδης ακτινοβολία μειώνει τα αποθέματα της βιταμίνης C στους ιστούς του δέρματος, θα είναι πιο αποτελεσματική αν τη χρησιμοποιείτε καλύτερα μετά την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και όχι προηγουμένως. Αλλά αν στο προϊόν που επιλέξατε περιέχεται εκτός από τη βιταμίνη, τυροσίνη (tyrosine) και ψευδάργυρος (zinc) τότε αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της στο δέρμα σας είκοσι φορές!

Σύμμαχος σύσφιξης της επιδερμίδας

Η χρήση σκευάσματος βιταμίνης C στην επιδερμίδα μας, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου τόσο στο νέο όσο και στο γηρασμένο δέρμα. Όταν εφαρμόζετε τη βιταμίνη C τοπικά, επειδή έχει πολύ χαμηλό PH το δέρμα για να προστατευθεί επιταχύνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στην περιοχή. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου καθώς πέρα από την  επιρροή στην ποσοτική σύνθεση του, επηρεάζει και ποιοτικά τα μόρια του σταθεροποιώντας τα ταυτόχρονα. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθώντας στην προώθηση της παραγωγής κολλαγόνου, η τοπική βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Ποτέ μαζί

Τα οξέα φρούτων (AHA)  όπως το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ, τα οξέα BHA, όπως το σαλικυλικό και το κιτρικό οξύ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με τη βιταμίνη C. Η βιταμίνη C είναι επίσης ένα οξύ, ιδιαίτερα ασταθές, και ο συνδυασμός της με τα παραπάνω μπορεί να αλλάξει το pH της. Κάτι το οποίο μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της και η αποσταθεροποίηση αυτή μπορεί να είναι ερεθιστική για το δέρμα. Ταυτόχρονα, μπορεί επίσης να είναι πολύ ενεργά για το δέρμα στο σύνολο τους και να του προκαλέσουν ευαισθησία και ξηρότητα. Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου επίσης μπορεί να οξειδώσει τη βιταμίνη C μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της, επομένως συνιστάται να μην εφαρμόζεται μαζί.  Αν λοιπόν χρειάζεστε απολύτως και αυτά συστατικά στην καθημερινή skincare ρουτίνα σας, προτείνουμε να τα εφαρμόζετε εναλλάξ ή να συμβουλευτείτε τον ειδικό της περιποίησης του δέρματος  σχετικά με το ποιο συστατικό τελικά είναι καλύτερο για εσάς.

Κλείδωσε την υγρασία

Αφού τοποθετήσετε τον ορό της βιταμίνης C σε καθαρό και στεγνό δέρμα αφήστε λίγα λεπτά ώστε να απορροφηθεί τελείως. Έπειτα για να κλειδώσετε την υγρασία στο δέρμα σας προτιμήστε μια ενυδατική κρέμα με συστατικά που ενισχύουν τον επιδερμικό φραγμό. Ενυδατικές κρέμες με υαλουρονικό οξύ, κεραμίδια και πεπτίδια. Τα πεπτίδια για παράδειγμα βοηθούν στη συνοχή των κυττάρων, οπότε όταν συνδυάζονται με τη βιταμίνη C, δημιουργείται ένα φράγμα στο δέρμα και έτσι κλειδώνεται την υγρασία και βελτιώνεται η υφή του μακροπρόθεσμα.

 

 

SHOP THE POST