Πώς η περιποίηση του δέρματος βοηθά πραγματικά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας;

Σύμφωνα με μια μελέτη σε περισσότερους από 1.100 ενήλικες συμμετέχοντες, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2019 στο Frontiers in Psychology, έδειξε πως η διαδικασία της φροντίδας του δέρματος μας παρέχει επιπλέον μια ευκαιρία για ενσυνειδητότητα, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει την κατάθλιψη και το άγχος. Επιπλέον, άρθρο του Harpers Bazaar αναφέρθηκε στη μελέτη της εταιρείας Rodan + Fields η οποία μελέτησε τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της ακμής των ενηλίκων, μετά από μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος τριών βημάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η συνεπής περιποίηση του δέρματος μειώνει το επίπεδο της κορτιζόλης (ορμόνη που παράγεται κατά το στρες) στο ανθρώπινο σώμα κατά 83% και οι συμμετέχοντες ένιωσαν 76% μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση βγάζοντας μια selfie σε σύγκριση με 53% στην αρχή της μελέτης. Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας. Η περιποίηση του λοιπόν είναι βέβαιο ότι θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και να αγαπήσετε τον εαυτό σας περισσότερο. Η περιποίηση του δέρματος μπορεί να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι και να σας υπενθυμίζει συνεχώς να φροντίζετε τον εαυτό σας. Το μυαλό μας είναι συνδεδεμένο για να μας προστατεύει από σωματικές και συναισθηματικές βλάβες, και με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αναδημιουργήσουμε την αίσθηση ότι μας αγαπούν και μας φροντίζουν. Όταν εφαρμόζετε, λοιπόν, μια πράξη αγάπης για τον εαυτό σας, μπορείτε να βάλετε τον εαυτό σας σε μια ρουτίνα για να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο αυτό το συναίσθημα.

Προσφέρει μια αίσθηση σταθερότητας και προγράμματος

Τώρα που ζούμε σε μια εποχή με τόσα πολλά χαοτικά πράγματα να συμβαίνουν, είναι λογικό να είμαστε σε μια συνεχή κατάσταση άγχους. Η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία προγραμματισμού της ημέρας σας, καθώς σας κάνει να νιώθετε περισσότερο ότι έχετε τον έλεγχο. Όταν βιώνετε τόση αβεβαιότητα στην καθημερινότητα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από ζητήματα όπως καταθλιπτικές και διπολικές διαταραχές, προβλήματα διάθεσης, μοναξιά και λιγότερα αισθήματα ευτυχίας γενικότερα. Επιλέγοντας να εφαρμόζετε με συνέπεια μια ρουτίνα περιποίησης μετριάζετε όλα αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος σας, αλλά αποτελεί ένα σημείο αναφοράς μέσα στη μέρα σας και χρησιμεύει ως σημείο σταθερότητας.

Ενεργοποιεί χημικές ουσίες που τονώνουν τη διάθεση

Η καθημερινή περιποίηση του προσώπου, η μάλαξη του ή ακόμη και το άγγιγμα του, διεγείρουν την απελευθέρωση ορμονών για καλή διάθεση όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη. Το να έχετε μια ρουτίνα μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους, καθώς όλα έχουν να κάνουν με το τελετουργικό και να αφιερώνετε χρόνο και ενέργεια για να νιώσετε καλά. Σας βοηθά επίσης να προβλέψετε κάτι στο τέλος και στην αρχή της ημέρας, το οποίο είναι γνωστό ότι έχει οφέλη για την τόνωση της διάθεσης. Η αναμονή θετικών εμπειριών, όπως η φροντίδα του δέρματος μας, έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αίσθηση της ευεξίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 στο Frontiers in Psychology.

Βοηθά να ρίξετε του τόνους

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η ενασχόληση με την περιποίηση δέρματος έχει τη μοναδική ικανότητα να χαλαρώνει και να ρίχνει την καθημερινή ένταση σας. Οτιδήποτε σχετίζεται με την αυτοφροντίδα, συμπεριλαμβανομένου του επαρκούς ύπνου, του χρόνου άσκησης και της σωστής διατροφής, μπορεί να ανακουφίσει από το καθημερινό σας άγχος και να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ήρεμοι συνολικά.


Βέβαια, η διαδικασίας της φροντίδας του δέρματος σας περιλαμβάνει μια διαδικασία ενδεχόμενων λαθών και δοκιμών μέχρι να βρείτε μια ρουτίνα που να λειτουργεί αμέσως. Χρειάζεται χρόνος για να καταλάβετε τι σας κάνει να νιώθετε καλά. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και πειραματιστείτε με τη ρουτίνα σας μέχρι να καταλήξετε σε ένα σχήμα φροντίδας που θα σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα. Ανακαλύψτε λοιπόν τη ρουτίνα φροντίδας που λειτουργεί καλύτερα για σας και αυτό θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την ηρεμία σας ακόμα και στις πιο δύσκολες μέρες. Αγαπήστε τον εαυτό σας και δείξτε το έμπρακτα. Ακόμα και αν η διαδικασία της καθημερινής μας περιποίησης είναι μινιμαλιστική και διαρκεί ελάχιστα λεπτά, είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να νιώθουμε ότι φροντίζουμε τον εαυτό μας, παρέχοντάς του την προσοχή που του αξίζει.